GRATIS FRAGT VED KØB OVER 180,00KR

Hvorfor får jeg varmeknopper og hvad er det?

Hvorfor får jeg varmeknopper

Hvad er varmeknopper?

Jeg tror de fleste mennesker har oplevet varmeknopper og ved, hvordan det kan give kløe og svie - men hvad er det egentlig?

Varme udslæt eller varmeknopper, hvis korrekte benævnelse er Miliaria, er karakteriseret ved kløende røde pletter, som udvikler sig når det er varmt. Knopperne ses oftest på brystet, i armhulen og mellem lårene. Denne form for udslæt opstår på grund af blokerede svedkanaler, som bevirker at der kommer irritation og inflammation i svedkirtlerne.

Man mener, der er to primære årsager til dette problem, den første er utilstrækkelig indtagelse af vand. I varmt klima skal kroppen have tilført langt mere vand end ellers, 2 eller 3 liter per dag er ikke usædvanligt. Dette er udover al anden væske indtagelse som f.eks. frugt juice, te, kaffe, osv. Får man ikke drukket denne ekstra vand mængde fører det ofte til nedsat perspiration, som igen fører til øget risiko for Miliaria.

Den anden årsag stammer ofte fra de plejeprodukter der anvendes, der kan interferere med perspirationen. Anti-perspiranter kan være årsagen, men den hyppigste årsag er brugen af vandfaste solcremer og lotions. Det er derfor enormt vigtigt, at man i sommerperioden forsøge at benytte sig af produkter, som er mindre vandfaste, da disse produkter blokerer hudens svedkanaler.

Selvom Green Peoples SPF30 og SPF15 Sun Lotions indeholder små mængder af enten plante eller bivoks, så blokerer de ikke porerne eller interagerer med den naturlige svedproduktion.

Hvordan ved jeg om jeg, eller mit barn, har Miliaria?

Udslæt kan være til stor gene for enhver - uanset størrelse eller alder.

Varmeknopper er ikke nødvendigvis blot varmeknopper. Tilstanden tager sig ud i flere forskellige former og det kan være en god idé, at have styr på forskellene da nogle former er mere hårdføre end andre. Desuden er det godt at kende de forskellige symptomer, da Miliaria i visse tilfælde kan minde om andre, og mere ondartede, hudtilstande såsom soleksem eller helvedesild.

Nedenfor finder du et overblik over almindelige til mere alvorlige former for Miliaria, så du aldrig er i tvivl om, hvorvidt du eller dit barn har pådraget sig varmeknopper.

Miliaria Rubra

Dette er den mest almindelige form for varmeknopper, som gør sig bemærket ved de karakteristiske små røde pletter. Denne tilstand er ikke alvorlig, selvom den kan give anledning til kløe.

Miliaria Cristallina

Denne form for varmeknopper adskiller sig fra den mere almindelige da udslættet udmærker sig, som små vedskænde blærer med et nærmest krystallisk udseende - deraf navnet (cristalli).

Miliaria Profunda

Profunda er den mest alvorlige form for Miliaria. Denne art forekommer i læderhuden og vil typisk bestå af større og hudfarvede plamager.

Hvad kan jeg selv gøre?

Varmeknopper kan give anledning til kløe i større eller mindre grad. Knopperne går typisk over af sig selv, men ligesom med mange andre typer af udslæt er der naturligvis en række forebyggende og lindrende tiltag.

Du undrer dig sikkert over, hvad du selv kan gøre ved problemet, så her finder du en liste over de mest nyttige og anvendte råd mod varmeknopper.

  • • Du kan med fordel undgå tætsiddende tøj men i stedet benytte mere løstsiddende tøj - eksempelvis tøj af bomuldsmateriale.

  • • Såfremt du eller dit barn har pådraget sig varmeknopper, eller vil forsøge at undgå dem, kan det være en fordel at placere sig i skyggen på de varme sommerdage.

  • • Det er altid en god idé at sørge for at soveværelset, eller andre rum du opholder dig længe i, er køligt tempereret og ikke mindst godt ventileret.

  • • Det er, om muligt, vigtigt at undgå brugen af tykke vandbaserede cremer, lotions eller lignende da disse kan medvirke blokering af kroppens svedkirtler.

  • • Er skaden sket, kan du med behandle knopperne med creme eller andre midler med Aloe Vera, som har en betydelig virkning på genopbygning og reparation af huden.

Varmeknopper er sjældent alvorlige og symptomerne vil normalvist aftage i løbet af et par døgn. Skulle symptomerne fortsat være til stede kan vise sig nødvendigt, at anvende kløelindrende creme eller andre medikamenter.

Tilbage til spørgsmål